Sunday, 19 September 2010

RESEPI Tart Badam Beraprikot

Kulit Badam:
350 gram mentega tanpa garam
125 gram gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
½ sudu teh esen badam
2 sudu besar badam hiris
500 gram tepung roti atau tepung gandum serbaguna

Cara:
1)       Putar mentega dengan gula sehingga tidak berbintil-bintil. Masukkan telur, esen vanilla, garam dan esen badam, satu per satu, diikuti dengan badam hiris dan tepung. Adun sehingga menjadi doh, bungkus dengan plastic dan dinginkan di dalam peti sejuk selama sejam sebelum dicanai.
2)       Canai doh dan lapiskan ke dalam acuan tart 22-cm. Cucuk-cucukkan doh dengan garfu, tutup dengan kertas timah dan bubuh kekacang atau beras di atasnya dan bakar kosong selama 25 minit pada 190oC/375oF sehingga kuning keemasan. Angkat kertas timah dan kekacang.

Inti:
4 biji telur, diasingkan kuning daripada putihnya
200 gram gula halus, dibahagi dua sama banyak
200 gram badam, dikisar halus-halus
200 gram mentega tanpa garam, dicairkan
340 gram aprikot dalam tin, dituskan

Gula serbuk untuk menabur
½ cawan badam hiris, dipanggang, untuk menghias

Cara:
1)       Pukul kuning telur dan separuh gula sampai pekat bak krim. Masukkan badam kisar dan mentega cair.
2)       Dalam mangkuk lain, enjut putih telur dan separuh lagi gula sehingga menjadi meringue yang gebu. Masukkan sedikt demi sedikit ke dalam adunan kuning telur, kaup dan balikkan.
3)       Atur separuh aprikot di dasar kulit tart dan tuang inti ke atasnya. Atur lagi separuh aprikot di atas inti sehingga menutupinya. Bakar pada 175oC/350oF selama 30 minit. Jika atas tart terlalu cepat perang, tutup dengan kertas timah. Sejukkan tart dan ayak gula serbuk ke atasnya. Hias dengan badam hiris.

(Resepi Chef Wan)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...